Ernæring
Spis dig til psykisk balance
Det holistiske livssyn omfatter en forståelse af ernæringens rolle i helheden:
Sund mad fremmer humøret og bekæmper depression. Hvis du synes, at dit humør og din energi er i bund lidt for ofte, så kan du prøve at kigge på din mad. For meget sukker, pasta, stegte retter og junkfood kan nemlig være skyld i et svingende humør – og i værste fald udvikling af depression.
Flere studier har efterhånden vist det samme: At den mad, vi spiser, ikke blot har betydning for vores fysiske helbred, men i høj grad også for det mentale.
Derfor bør vi så vidt muligt undgå disse fødevarer i det daglige:
• Forarbejdede færdigretter, take away, frituremad og fastfood
• Forarbejdet kød
• Stegt mad
• Raffinerede kornprodukter (i eksempelvis hvidt brød, pasta, kager og wienerbrød)
• Kartofler, der er tilberedt med dårlige fedtstoffer
• Sukkerholdige fødevarer, drikkevarer og snacks
• Margariner og dårlige, raffinerede olier
• Industrisalt
Sund mad kan blandt andet være:
• Økologiske grønsager og frugt – mest grønt og gerne 500 g grønsager om dagen
• Nødder, mandler, kerner og frø eller uraffinerede olier heraf
• Bælgfrugter, som kikærter, linser og bønner
• Økologiske fede fisk, fjerkræ eller vildt
• Økologiske, velsyrnede mejeriprodukter
• Ekstra jomfruolivenolie
• Vand
Sammensætningen i det enkelte måltid mellem de forskellige fødemiddelgrupper, kulhydrater, fedtstoffer og proteiner, er meget vigtig. Mange af de degenerative sygdomme, vi plages af i dag, skyldes ud over den ringe kvalitet af føden (forurening, tilsætningsstoffer m.m.) også at fordelingen mellem fødemiddeltyperne er skæv. De fleste spiser alt for mange animalske proteiner og fedtstoffer i forhold til de gode kulhydrater (korn, grønsager og frugt).
En velkomponeret kost med en rimelig balance mellem kornprodukterne og protein/fedt-andelen virker anti-stressende.